Türkiye, 14 Mayıs'ta Sandık Başına Gidecek
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine ilişkin karara imzayı attı.

“Milletimiz, 14 Mayıs’ta sandık başına gidecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada, şunlara yer verdi: “Anayasamızın 116'ncı maddesinin verdiği yetkiyle 18 Haziran 2023'te yapılması gereken seçimlerin 14 Mayıs'ta yenilenmesi kararını imzalamış bulunuyorum. Yarınki Resmi Gazete'de yayımlanacak bu kararın ardından, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) iki aylık seçim takvimini başlatacaktır. Milletimiz, 14 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanını ve milletvekili seçmek üzere sandık başına gidecek. Kararın, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Seçimlerin tarihinin 14 Mayıs tarihinde güncellemesi kararını kamuoyuyla paylaşmıştık.”

“Üniversite sınavı, hac takvimi, okullar tatil...”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim tarihini 1 ay öne çekme kararını alma sebeplerini ise, şöyle sıraladı: “18 Haziran, üniversite sınav takvimiyle çakışan bir tarihti. Bu tarih yurtiçinde ve yurtdışında yüzbinlerce vatandaşımızın hac farizasını ifa etmek için mübarek topraklara gittiği bir döneme denk geliyordu. İlk ve orta dereceli okullar tatile girmesi sebebiyle milyonlarca vatandaşımız tatile ve memleketlerine gitmek için yola çıkacaktı. Alternatif olarak da, 14 Mayıs'ı teklif ettik. Demokrasi geçmişimiz bakımından anlamlı bir yıldönümüne tekabül eden bir tarihin hüsnü kabul gördüğünü biliyoruz. Ülkemizin 6 Şubat'ta yaşadığı deprem seçim tarihiyle ilgili tartışmaları gündemimizden çıkardı. 11 ilde yüreklerimizi yakan can ve mal kayıplarına yol açtı. Depremin ilk günlerindeki ağır kış şartları ve hasar gören altyapı, işimizi hayli güçleştirmiş olsa da yol açarak insanlarımızın yardımına koştuk. 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen depremde 47 binin üzerinde insanımızı vefat ederken 115 binden fazla vatandaşımız da yaralı olarak kurtuldu.

Şehirlerimizi yerle yeksan eden afette milyonlarca vatandaşımız evini kaybederken, milyonlarca vatandaşımız da sarsıntılar sebebiyle evine giremez hale geldi.”

“Müziksiz kampanya olacak”

“Cumhurbaşkanıyla, bakanlıklarıyla, belediyeleriyle STK'larıyla dost ülkelerinden gelen kardeşleriyle ilk gününden itibaren depremle uğraştık. Konteyner kentlerimizle, depremzedelerimize daha iyi barınma imkanları sağlıyoruz. Kalıcı konutlarımıza da her gün yeni temeller atarak devam ediyoruz. 319 bin haneyi tamamlayarak hemen hak sahiplerine teslim etmek. Toplamda 800 binden fazla konut barındıran, yıkık, yıkılacak 270 bin binayı ortadan kaldırarak depremde zarar gören şehirlerimizi sıfırdan kurmaktır. AK Parti’den milletvekili olmak isteyenler için bir karar aldık. O da ekiplerimizle belirlenecek tutarı AFAD'a yatıracaktır. Deprem yaralarının sarılmasına katkıda bulunacak tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bu seçimde Cumhur İttifakı olarak, hazırladığımız tüm müzikleri yasaklıyoruz. Müziksiz bir kampanya olacak.”

“YSK seçim takvimini açıkladı”

YSK Başkanı Ahmet Yener, yaptığı açıklamada, “Seçim 14 Mayıs'ta. İkinci tura kalırsa 28 Mayıs'ta sandığa gidilecek. dedi.

“Kamu görevlileri, 16 Mart’a kadar istifa etmeli”

Yener“Milletvekili adayı olmak isteyen kamu görevlileri, 16 Mart saat 17.00’ye kadar istifa edecek.” şeklinde konuştu.

“Cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi 26 Mart…”

Önceki seçimlerde de olduğu gibi bu kararlar; istifa etmesi gereken kamu görevlileri ile illerin çıkaracağı milletvekili sayılarının ilanına ilişkin olacak. Seçim takvimi ise, daha sonra ilan edilecek. 

YSK'nın seçim takvimini 21 Mart'ta başlatması bekleniyor. Cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi 26 Mart olacak. Cumhurbaşkanı adayı olan kamu görevlileri ile belediye başkanlarının da 16 Mart'a kadar istifa etmeleri bekleniyor.

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)