Kısırlığın tedavisi zor değil!

Kısırlığın tedavisi zor değil!

18 Ağustos 2017 10:03

 Kısırlığın tedavisi zor değil!

Özel Keşan Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Cemil Öztürk, Toplumdaki çiftlerin yüzde 15'i çocuk sahibi olmakta zorlandığına işaret ederek, çocuk sahibi olamayan çiftlerin yüzde 40'ında sorunun erkekten kaynaklandığını ancak erkek kısırlığı tedavisi kadın kısırlığı tedavisine nazaran daha kolay ve başarı şansının daha yüksek olduğunu söyledi.

Özel Keşan Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Cemil Öztürk, erkek kısırlığına değinerek, belirtileri ve tedavisine yönelik önemli bilgiler verdi.

ÇİFTLERİN YÜZDE 15’İ ÇOCUK SAHİBİ OLMAKTA ZORLANIYOR

Erkek kısırlığının başlıca sebepleri arasında; hormonal ve genetik sebepler, geçirilmiş iltihabi hastalıklar, doğumsal anomaliler ile çevresel ve kimyasal etkenler bulunduğunu belirten, Opr. Dr. Öztürk, “Toplumdaki çiftlerin yüzde 15'i çocuk sahibi olmakta zorlanıyor. Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yüzde 40'ında sorun erkekten kaynaklanıyor. Erkek kısırlığının başlıca sebepleri arasında; hormonal ve genetik sebepler, geçirilmiş iltihabi hastalıklar, doğumsal anomaliler ile çevresel ve kimyasal etkenler bulunuyor. Uzmanlara göre, çevresel ve kimyasal etkenlerin gün geçtikçe artması erkek kısırlığındaki artışı da beraberinde getiriyor” dedi.

YILDAN YILA ARTIYOR

Tüm dünyada erkek kısırlığının yıldan yıla arttığına işaret eden Opr. Dr. Celil Öztürk, “Bunda bozulan çevresel koşullar ve değişen yaşam tarzının rolü önemlidir. Türkiye'de de  erkek kısırlığında artış görülmektedir. Erkek kısırlığı tedavisi kadın kısırlığı tedavisine nazaran daha kolay ve başarı şansı daha yüksektir” dedi.

ERKEK KISIRLIĞININ BELİRTİLERİ

 Hekimler tarafından yapılan spermiogram ile tanı konulan erkek kısırlığının genellikle belirti vermediğini belirten, Opr. Dr. Öztürk, “İdrar yaparken yanma ya da akıntı olması ön teşhis olabilir.Yinede çiftler en çok evlilikten sonra çocuk sahibi olamama şikayeti ile başvuruyorlar. Kesin tanı üç  günlük ilişki kısıtlamasından sonra yapılan sperm testi, ultrasonografi ve doktor muayenesiyle konulur. Spermin sayısı kadar, hareketliliği ve şekli de  çok önemlidir” dedi.

 TEDAVİSİ

Opr. Dr. Öztürk, erkek kısırlığının tedavisinde son yıllarda hızlı gelişmeler kaydedildiğinin önemine değinerek, şunları söyledi;

“Erkek kısırlığının en sık görülen nedenlerinden biri de yumurtalık damarlarında varisleşme yani; varikoseldir. Varikosel sorunu, cerrahi yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Ancak bu operasyon, sperm kalitesini  arttırsa bile çiftlerin kendiliğinden çocuk sahibi olmasına bazen yetmiyor ve tüp bebek tedavisi gerekiyor.Yinede eğer varikosel varsa öncelikle birinci tedavi varikosel operasyonudur.Tüp bebek tedavisine ondan sonra geçiliyor.  Azospermide yani; hiç spermi olmayan erkeklerde hormon değerlendirmesi çok önemlidir.Hormonların azalmasına bağlı bir durumda hormon verilerek hiç ameliyata gerek kalmadan sperm elde edilebilir.Sperm sayısı hafif ve orta derecede azalmış ise aşılama yapılabilir. Aşılamanın tek uygulama sonucundaki başarısı yüzde 10 ila 15 arasında değişiyor. Spermin çok az olduğu durumlarda ise mikroenjeksiyon yöntemi tercih edilmektedir” şeklinde konuştu.

 

 

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)
Son Haberler
Bayram Coşkusuna Yağmur Engeli…

Bayram Coşkusuna Yağmur Engeli…

24 Nisan 2024 13:20

İpsala’yı Çocuklar Yönetti.

İpsala’yı Çocuklar Yönetti.

24 Nisan 2024 13:17

Köprü, Yerel Yönetimler Çalıştayına Katıldı.

Köprü, Yerel Yönetimler Çalıştayına Katıldı.

24 Nisan 2024 13:15

İl genelde komisyonlar tamam

İl genelde komisyonlar tamam

24 Nisan 2024 12:24

Teknonet Hizmete Girdi.

Teknonet Hizmete Girdi.

24 Nisan 2024 12:23

Çok Okunanlar
İşte Yeni Muhtarlar.

İşte Yeni Muhtarlar.

5.04.2024 10:46:17

Muhtarlar Belli Oldu.

Muhtarlar Belli Oldu.

3.04.2024 12:16:34

Kerman, “Herkesin Başkanı Olacağım”

Kerman, “Herkesin Başkanı Olacağım”

3.04.2024 12:19:31

İl Genel Meclisinde 2 CHP 1 AK Parti

İl Genel Meclisinde 2 CHP 1 AK Parti

3.04.2024 12:17:09

Belediye Meclisi Belli Oldu.

Belediye Meclisi Belli Oldu.

3.04.2024 12:18:50