2022 Yılı Çeltik Maliyeti Raporu Açıklandı
Paylaş
Tweetle
Paylaş

İpsala’daki üretici birliği temsilcileri bir araya gelerek, 2022 yılı çeltik maliyeti raporunu kamuoyuyla paylaştı.

İpsala Ziraat Odası’nda düzenlenen toplantıda, üretici birlikleri maliyetler ve fiyatlar hakkında görüş alışverişinde bulundu.

“1 dekar çeltiğin maliyeti 7 bin 227 TL”

İpsala Ziraat Odası, İpsala Ticaret Borsası, Karasaz Sulama Kooperatifi, Sarıcaali Sulama Kooperatifi, Genç İşadamları Derneği ve Çeltik Üreticileri Birliği’nin imzasının yer aldığı raporda, 1 dekar çeltiğin maliyeti 7 bin 227 TL olarak açıklandı.

“1 kilogram çeltiğin üreticiye maliyeti 10,324 TL”

Raporda; 1 dekarda ortalama verimin 700 kilogram, 1 kilogram çeltiğin üreticiye maliyetinin ise, 10,324 TL, 1 dekar çeltiğin maliyeti ise, 7 bin 227 TL olarak belirlendi.

Maliyet raporu…

2022 yılı çeltik maliyet raporu ise, şöyle: “Çeltik ruhsatname bedeli 7 TL, kira bedeli 1700 TL, mazot bedeli 600 TL, gübre bedeli 800 TL, toprak iyileştirme ve ıslah için organik madde takviyeleri 200 TL, tohum bedeli 300 TL, zirai mücadele ve mücadele işçiliği 900 TL, su bedeli 600 TL, işçilik bedeli ve iaşe bedeli 400 TL, Tarsim sigorta bedeli 120 TL, finansman giderleri 200 TL, amortisman bakım onarım gideri 300 TL, hasat 900 TL, depolama 200 TL.”

Balcılar: “İyi bir fiyat açıklanmalı ki, ayakta kalabilelim”

Konuyla ilgili olarak, dün, İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar’ın görüşlerini aldık.

2022 yılı çeltik maliyeti raporuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Balcılar“Açıklanan rakam, bizim maliyetimizi yansıtmaktadır. Bize bir refah payının verileceğini düşünüyoruz. TMO yetkilileri de, fiyat beklentimiz konusunda bizleri arayıp görüşlerimizi aldılar. Çeltik Üreticileri Birliği olarak, orta tanede 12 TL, uzun taneli üründe ise, 15 TL olmasını bekliyoruz. İnşallah bizim istediğimiz doğrultuda bir fiyat açıklanır. Çünkü zamlar durmuyor. Gübre, 20 TL olmuş. Gelecek yıl yapılacak ekim yapacağımız süreçte, giderler artacaktır ve üreticiyi enflasyona karşı korumak adına iyi fiyatlar verilir. Bu fiyatlar ne üreticiyi ne de tüketiciyi üzmez. Girdi maliyetlerimiz geçen yıla göre, uçuk şekilde arttı. Çeltik üretimini sürdürebilmemiz için iyi bir fiyat açıklanmalı ki, ayakta kalabilelim.” dedi.

“Hasat, 20 Eylül’de başlar”

Sedat Balcılar sözlerini şöyle tamamladı: “Çeltik maliyet raporu konusunda sadece İpsala’dan değil; Türkiye’nin farklı bölgelerinden maliyet raporları yetkili kurumlara gidiyor. Üreticiyi üzmeyecek bir fiyatın açıklanmasını bekliyoruz. Bölgemizde, 20 Eylül itibariyle hasat başlar ve bol miktarda çeltik piyasaya çıkar.”

(Haber: Deniz Çil-Gündemsaros)

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)