Enez-İpsala Elektrik Enerjisi İletim Hattı projesi için “ÇED Olumlu” kararı verildi
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından Enez-İpsala sınırları içerisinde yer alacak “154 kV İpsala-Enez Elektrik Enerjisi İletim Hattı Projesi” ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “ÇED Olumlu” kararı verildi.

“ÇED olumlu kararı verildi”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yapılan duyuruda, şunlara yer verildi: “Enez-İpsala mevkiindeki Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan 154 kV İpsala-Enez Elektrik Enerjisi İletim Hattı projesi ile ilgili olarak, bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak bakanlığımızca ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verildi. Edirne Valiliği (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulacak. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekiyor.”

Raporda; planlanan proje ile bölgenin enerji taleplerinin kesintisiz olarak karşılanması ve uzun vadede karşılaşılması muhtemel enerji darboğazının engellenmesinin amaçlandığı dile getiriliyor.

“Gerekli izinlerin alınmasının

ardından projeye başlanacak”

Tesis edilecek Elektrik Enerjisi İletim Hattı için hat güzergahı boyunca toplam 92 adet direğin inşa edilmesi planlanıyor. Tesis edilmesi ve işletilmesi planlanmakta olan hattın, proje ömrünün yaklaşık 30 yıl olarak öngörülüyor. En az 30 yıl ekonomik ömrü olan Elektrik Enerjisi İletim Hattı’nın taşıyacağı enerji yükünün ülke ekonomisine katkısı ve kurum tarafından tahsil edilecek hat kullanım bedeli ile ilk 10 yılda maliyetini çıkartacağı geriye kalan yıllarda ise kuruma kâr getireceği öngörülüyor. Yapılacak projenin bedelinin ise, 16 milyon TL olması öngörülüyor.

Projede, gerekli izinlerin alınmasının ardından projeye başlanacağı ve inşaat süresinin ise, yaklaşık 12 ay sürmesi öngörülüyor.

(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)

 

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)