Sevgili, “Kadın Kooperatifçiliğinde Yeni Dönem ve Fırsatlar” Paneline Katıldı
Paylaş
Tweetle
Paylaş

İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde düzenlenen Kadın Kooperatifçiliğinde Yeni Dönem Ve Fırsatlar Paneline İlçede ki Kadın Kooperatif, Kadın Girişimciler ve amirlerle birlikte katıldı.

Trakya Üniversitesi ve KADEM iş birliğiyle düzenlenen panelde kadınların, kooperatifçilik alanındaki çalışmaları ile bu alandaki fırsatlar ve imkânlar üzerine kooperatif temsilcileri ve alanın uzman akademisyenleri bir araya gelerek bilgi paylaşımında bulundu.

Panel, açılışında saygı duruşu ve İstiklal marşının ardından Trakya Üniversitesi ve KADEM ile ilgili tanıtım filmleri izlendi.

Panelin açılışında bir konuşma yapan Vali Kırbıyık; Kadınlarımız üretim süreçleri de dahil oldukça özgüvenlerinin de geliştiğini belirtti.

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık; “Buna bağlı olarak sosyal hayatın içerisinde çok daha fazla yer ediniyorlar ve gerek aile içerisinde gerek toplum içerisinde çok daha kararlı adımlar atabiliyorlar. Dolayısıyla biz de bu süreci son derece önemsiyoruz. Kadınlarımızın el emeklerinin değerlendirilmesi, bölgesel, ulusal hatta uluslararası pazarlarda var olabilmesi için kamusal kaynakları mümkün olduğunca onların istifadesine sunuyoruz ve elimizden geldiğince her noktada destek olmak için çaba sarf ediyoruz. Tabi kadın kooperatiflerin bir diğer yönü sosyalleşme vasıtası olması. Kadınlarımız bir yandan üretirken bir yandan sosyal hayatın içerisine de dahil olabiliyorlar. İlimizdeki genel duruma bakacak olursak ilimizde 17 kadın kooperatifinin kuruluş aşamasını tamamladığını görüyoruz. 15 tanesi de şu anda halihazırda üretim süreçleri de dahil olmuş durumdalar. Yaklaşık 200’e yakın kadınımız bu kooperatifler vasıtasıyla üretim süreçlerinin içerisinde yer alıyor. Bundan da büyük bir mutluluk duyuyoruz. Aslında bakacak olursanız Edirne’de kadın kooperatiflerinin henüz kuruluş ve başlangıç dönemini yaşadığımızı ifade edebiliriz. Ama bir yandan da bu süreci çok hızlı geliştiren çok kararlı adımlar atan kooperatiflerimiz de oldu. Ulusal pazarlarda ürünlerini artık Türkiye’nin dört bir yanına pazarlama kabiliyetine sahip kooperatiflerimiz de bulunmaktadır. Ama resmin bir diğer yüzü de var. O noktada da şunu görüyoruz. Henüz kabuğunu kıramamış, henüz yeterli üye sayısını 7’den yukarıya çıkaramamış, henüz doğru ürünü seçememiş kooperatiflerimiz de var. İşte bugün buradaki çalışmanın da bu anlamda çok kıymetli olacağını düşünüyorum. Her işte olduğu gibi kadın kooperatifçiliğinde de sürdürülebilirlik son derece önemli. Aslında hayatımızın her aşamasında bazı kararları çok hızlı alıyoruz. Yeterince fizibilite çalışması yapmaksızın, büyük bir hevesle başlıyoruz. Karşımıza çıkan ilk güçlükle de o hevesimiz hızlıca sönüyor ve geride yılgınlık bırakıyor. Bizim bu noktada önümüzdeki en önemli sorun bu gibi gözüküyor. Kadın kooperatiflerimizin Edirne temsilcileri de buradalar. Şimdiye kadar görüyorum ki hepsinde bu azim ve kararlılık devam ediyor. Bu istek, bu arzu hala çok yüksek. Ama bunun azalmasına, sönmesine müsaade etmeyelim. Bizler her zaman sizlerin yanındayız. Destekçiniz olarak buradayız. Sadece Edirne Valiliği değil, burada bulunan tüm kurum ve kuruluşlarımız olarak sizlere elimizden geldiğince destek olmaktan büyük bir mutluluk duyacağız.

Önümüze çıkan bir diğer unsur da teknolojide sağlanan ilerlemeler. Çünkü teknolojik alandaki bu ilerlemeler birçok imkân sağlıyor. Gerek e ticaret, e pazarlama kısmında bize reklam konusunda müthiş bir imkân sağlıyor. Ancak bir yandan da rekabetin ölçeğini yükseltiyor. Rekabet artık kendi mahallemizde, ilçemizde, kendi ilimizde değil. Bölgesel pazarlar arasında, ulusal pazarlar arasında hatta uluslararası pazarlar arasında var olabilmek adına bu rekabetçi ortamda güçlü ve kararlı bir şekilde sürdürülebilir bir şekilde adımlar atmaya devam etmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Trakya Üniversitesinin ile Kadın ve Demokrasi Derneği’nin birlikte düzenlemiş olduğu panelin çok faydalı olduğunu ifade eden Vali H. Kürşat Kırbıyık, “Doğru stratejilerin belirlenmesi için akademik desteğe hayatımızın her alanında ihtiyaç duyuyoruz. Kadın kooperatifçiliği de bunlardan bir tanesi. Güçlü yönlerimizin belirlenmesi, doğru ürünün seçilmesi, en verimli üretim modeline geçilmesi, pazarlama ve fiyatlandırma seçenekleri üretimden pazarlamaya kadar geçen her süreçte teknolojinin sunduğu imkanlardan en üst düzeyde istifade edilmesi, konusunun uzmanların tarafından ufuk açıcı yaklaşımlar çok faydalı olacaktır.” dedi.

Panele, Vali H. Kürşat Kırbıyık ile birlikte eşi Dilek Kırbıyık, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, KADEM Edirne Temsilcisi Nilgün Tabakoğlu, Kaymakamlar, Kadın Kooperatiflerin temsilcileri, ilgili Kurum Müdürlüleri ve davetliler katıldı.

Kadınların kendi imkân ve emekleriyle ortaya çıkardığı ürünlerin somut bir değere ulaşması adına; Bir kooperatif nasıl kurulur ve yönetilir, sürdürülebilirliği nasıl sağlanır, kooperatifçilik kadın istihdamına ve üretimine nasıl katkılar sağlar, başarılı bir kooperatifin püf noktaları nelerdir gibi sorulara yanıt verilecek panelde aynı zamanda “iyi uygulama örnekleri” çerçevesinde başarılı çalışmalara imza atan kadın kooperatiflerinin stantları da etkinlik alanında yer alıyor.

 

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)