Kapıkule'de rekor uyuşturucu
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Kapıkule Gümrük Kapısı'nda Gümrük Muhafaza ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda İtalya'dan Gürcistan'a gübre götüren Arnavutluk plakalı bir TIR'da piyasa değeri 124 milyon 220 bin lira olan 2 ton 70 kilogram esrar ele geçirildi. Türki

Kapıkule Gümrük Kapısı'nda Gümrük Muhafaza ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda İtalya'dan Gürcistan'a gübre götüren Arnavutluk plakalı bir TIR'da piyasa değeri 124 milyon 220 bin lira olan 2 ton 70 kilogram esrar ele geçirildi. Türkiye tarihinde kara gümrük kapılarında bugüne kadar tek seferde ele geçirilen en yüksek miktardaki uyuşturucunun ele geçirilmesinde Edirne Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüğü bünyesinde Narko Tim ekibinde görev yapan Venüs ve Benga isimli narkotik dedektör köpekler büyük rol oynadı.
Edirne Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünce Kapıkule Gümrük Kapısında gerçekleştirilen kaçakçılıkla mücadele faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen risk analizi sonucu İtalya'dan Gürcistan'a gitmek üzere gümrük kapısına gelen yabancı plakalı bir TIR riskli bulundu. Gübre cinsi eşya taşıdığı beyan edilen TIR, x-ray tarama cihazına yönlendirildi. X-ray taramasında şüpheli yoğunluğa rastlanması üzerine, araç arama hangarına alındı. Narkotik dedektör köpeklerinin de araçta bulunan bazı çuvallara tepki vermesinin ardından şüpheli çuvallar araçtan indirilerek içleri açıldı. Yapılan incelemede 213 adet çuval içerisine gizlenmiş vaziyette 2 ton 70 kilogram esrar bulunduğu tespit edildi.
Ele geçirilen rekor miktardaki uyuşturucunun piyasa değerinin yaklaşık 124 milyon 220 bin lira olduğu tespit edilirken söz konusu uyuşturucuyu taşıyan tırın yabancı uyruklu sürücüsü gözaltına alındı.
KÖPEKLERLE ARANMASA BULMANIZ İMKANSIZ'
Edirne Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü Haluk Cantekin, uyuşturucunun risk analizi yapılarak köpeklerin arama yapmasıyla ele geçirildiğini söyledi. Cantekin, "Riskli gördüğümüz araçları önce arama yapmak için X-Ray'a gönderiyoruz, buradaki 
taramasında tepki vermesinin ardından hangara çekiyoruz TIR'da daha sonra çay ya da tütün narkotik köpeklerimizle arama yapıyoruz. Bu şekilde uyuşturucuyu tespit ediyoruz. Uyuşturucu yakalanan TIR, İtalya'dan yüklediği gümrük yükü ile sınır kapımıza giriş yaptı. Yaptığımız aramada 213 gübre yüklü çuvalda 2 ton 70 kilo tek seferde ele geçirilen esrar uyuşturucu maddeyi ele geçirdik. Çok güzel gizleme yöntemi yapılmış. Gübreler içinde uyuşturucunun bulunması daha zor oluyor. TIR'ın uyuşturucu orta kısmına yüklendiğinde de baktığınızda tamamen yasal yük gibi görünüyor. Yükün indirilip köpeklerle arama yapılmadığı taktirde gizleme yöntemiyle ortada toplandığı için bulmanız çok zor" diye konuştu.
Ele geçirilen uyuşturucular çuvallar içinde TIR'dan indirilerek han-garda sergilendi. Sergilenen uyuşturucu evin büyük bir odasını kapladığı görüldü. Uyuşturucuyu koklayarak bulan narkotik dedektör köpekler Venüs ve Benga, uyuşturucunun önünde gazetecilere poz verdiler.
İPSALA'DA TIR'DA 306 KİLO ESRAR 
 Öte yandan aynı gün İpsala Gümrük Kapısında riskli görülen bir diğer TIR'da gerçekleştirilen aramalar sonucunda ise, rulo saç yüklü aracın dorsesinin ön duvarında zula tabir edilen gizli bölme tespit edildi. X-ray taraması sonrasında araçta yapılan incelemede tespit edilen gizli bölmenin içerisine saklanmış vaziyette 289 şeffaf poşet içerisinde toplam 306 kilogram esrar ele geçirildi. Ele geçirilen 306 kilogram uyuşturucunun piyasa değerinin yaklaşık 18 milyon 382 bin lira olduğu belirlendi.
KAPIKULE'DE OTOMOBİLDE 4,6 KİLO ESRAR
Bununla birlikte, söz konusu yakalamalardan bir gün önce de yine Kapıkule Gümrük kapısında sürücülüğünü yabancı uyruklu bir şahsın yaptığı binek otomobilde Gümrük Muhafaza ekiplerince gerçekleştirilen dedektör köpeklerin de dahil olduğu aramalar sonucunda, şüpheli aracın yedek lastiğine gizlenmiş vaziyette toplam 4,6 kilogram ağırlığında piyasa değeri yaklaşık 100 bin lira olan esrar ele geçirildi.
Gümrük muhafaza ekiplerince Trakya Gümrük Kapılarında peş peşe gerçekleştirilen biri rekor niteliğindeki üç farklı yakalama sonucunda toplam 142 milyon 702 bin lira değerinde 2 ton 380 kilogram esrar ele geçirilmiş oldu.  Uyuşturucu yakalamalarına ilişkin yürütülen soruşturmalara devam ediliyor. Hudut Gazetesi

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)