İpsala'da
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Kış mevsiminde beklenen yağışların olmaması nedeniyle yaşanan kuraklık konularının yeniden ele alındığı ve yaklaşık 3 saat süren ikinci toplantı, 12 Mart 2020 tarihinde yapıldı.

Saat 15.00 sıralarında, İpsala TB (Ticaret Borsası) Toplantı Salonu'nda başlayan toplantıya; İpsala Kaymakamı ve Çeltik Komisyonu Başkanı Enis Aslantatar, İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, İpsala Tarım ve Orman İlçe Müdürü Olcay Karbuz, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Başkanı Orkun Özkaya ile Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan TB (Ticaret Borsası) Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, İpsala TB (Ticaret Borsası) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, DSİ bölge ve şube temsilcileri, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü temsilcileri, oda ve borsaların temsilcileri, birlik ve kooperatiflerin temsilcileri ile çeltik üreticileri katıldı. Kuraklık nedeniyle barajlardan verilen suyun yetersiz kalması sonucunda bazı bölgelerde çeltik ekilmesinin ciddi risk taşıdığına dikkat çekilen ilk toplantıda, yetkililerin ve üreticilerin alması gereken tedbirler konuşuldu. Özellikle Altınyazı Karasaz Sulama Kooperatifi tarafından su verilerek çeltik ekilen arazilerde şu anki duruma bakıldığında arazilerin tamamının çeltik ekilmesi durumunda büyük zararlara neden olabileceği görüşülürken, Hamzadere Sulama Birliği’nin su kapasitesi de değerlendirildi. Kaymakam Aslantatar, kuraklık sıkıntısının üreticileri ve bölgeyi zarara uğratmadan bir an önce tedbirlerin alınarak çözüm arayışlarına başlanması gerektiğini vurgulayarak, gerekli çalışmaları yapacak bir komisyon kurulması gerektiğini de söyledi. Birlik ve kooperatif temsilcileri ile bölge üreticilerin sıkıntılarını aktardığı ilk toplantıda, çeltik üreticileri de yapılacak çalışmaların hayırlı olmasını dileyerek, 2020’nin çeltik sezonunda kuraklık söz konusu olmasına rağmen umutlarının olduğunu ifade etti.

İkinci toplantıda "Birlikte harekete" dikkat çekildi

İkinci toplantıda da, kuraklık ile ilgili çözüm yolları için görüşler dile getirildi. Toplantıda, konuşan Aslantatar, çeltik sezonu öncesinde su sıkıntısının çözülmesi ve barajlardan çeltik arazilerine verilen su miktarının değerlendirilerek önemli tedbirler alınması gerektiğini belirtti. Aslantatar, “Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız. Biz şuanda çiftçimiz için buradayız.” dedi. Toplantının devamında barajlardaki mevcut su ile çeltik üretimi yapılabilmenin çözüm yolları konuşulurken, bu konudaki fikirler dile getirdi. DSİ Bölge ve şube temsilcileri ile Hamzadere Sulama Birliği temsilcileri, gerekli suyun çeltik arazilerinde kullanılabilmesi için yapılması gereken çalışmalar ile ilgili öneriler sundu. Toplantıda, ortak akılla hep birlikte hareket edilmesinin önemi vurgulanarak, çalışmaların yapılabilmesi için ilgili tüm birimlerden destek alınabileceği ifade edildi. Toplantıda sonuç olarak Altınyazı Karasaz Sulama Kooperatifi’nin üreticilere su verebilmesi için DSİ’den taahhüt karşılığında destek alabileceği de görüşüldü. Çözüm odaklı çalışmaların yürütülebilmesi için bir komisyon kurulması kararı alındı. Oluşturulacak komisyonun bölgede çeltik ekiminin gerçekleştirilebilmesi için çözüm yolları aramak amacıyla önümüzdeki günlerde bir dizi görüşmeler yapacağı belirtildi.

Haber MERKEZİ

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)

Çok Okunanlar