Yılbaşında 4 Günlük Kısıtlamanın Ayrıntıları Belli Oldu.
Paylaş
Tweetle
Paylaş

İçişleri Bakanlığı tarafından yılbaşında uygulanacak 4 günlük sokağa çıkma yasağı kısıtlamasının detayları paylaşıldı. Bakanlık, 4 günlük yılbaşı sokağa çıkma yasağı genelgesini valiliklere gönderdi.

İlgili genelgede, yılbaşında sokağa çıkma yasağının ne zaman başlayacağı, biteceği, kaç gün süreceği ve kimlerin muaf olduğu gibi birçok bilgi de yer aldı.

Genelgeye göre; 31 Aralık 2020 saat 21.00’da başlayacak kısıtlamanın 4 Ocak 2021 Pazartesi günü sabah saat 5.00’te sona ereceği bildirildi. Buna göre yılbaşında toplam 4 günlük sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Aralık 2020 – 4 Ocak 2021 tarihleri arasında uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması sırasında, hafta sonlarında (Cumartesi ve Pazar günleri) uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarına dair daha önce illere gönderilen genelge kapsamında belirlenen usul ve esasların, 1 Ocak Cuma, 2 Ocak Cumartesi ve 3 Ocak Pazar günleri için de geçerli olacağı kaydedildi. Hafta sonları balıkçı/balıktezgahları 10.00-17.00 saatleri arasında açık olabilecek. Yeni bir karar alınıncaya kadar hafta sonları uygulanan sokağa kısıtlaması süresince balıkçı/balık tezgahı şeklindeki iş yerlerinin de Cumartesi ve Pazar günleri 10.00-17.00 saatleri arasında vatandaşlara hizmet sunabilecek.

“BU BİR TERCİH DEĞİL ZORUNLULUK”

Genelgede sağlık çalışanları başta olmak üzere, toplumun tüm kesimlerin salgınla mücadelede büyük fedakârlıklar yaptığı, bu fedakarlıklar sayesinde salgının seyrinde ciddi bir düşüş yaşandığı, bu nedenle salgınla mücadeleyi akamete uğratmamak adına kalabalıkların kontrolsüz şekilde bir araya gelmesine neden olacak yılbaşı partilerinin yapılmamasının ‘tercih’ değil ‘zorunluluk’ olduğu özellikle vurgulandı.

KOLLUK KUVVETLERİNE TAM MESAİ

Genelgeye göre; başta kolluk kuvvetleri olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlar yılbaşında ‘tam mesai’ çalışacak

Konaklama tesisleri ve kiralık villa benzeri yerler dahil olmak üzere hiçbir mekanda yılbaşı partisi/kutlama organizasyonu yapılmasına izin verilmeyecek, bu yönde denetimler sıkılaştırılacak.

TRAFİK TEDBİRLERİ VE MÜDAHALELER

COVID-19, terör, asayiş ve trafik tedbirlerine aykırılıklar olmak üzere sosyal medyaya yansıyan her türlü olumsuz durum Emniyet Genel Müdürlüğü siber suçlarla mücadele ve istihbarat birimleri tarafından takip edilecek ve gerekli müdahaleler anında yapılacak.

Yılbaşında uygulanacak kısıtlamalar ve illerdeki COVID-19 tedbirleri İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Merkezi’nden (GAMER) 24 saat esasına göre takip edilecek.

65 YAŞ ÜZERİNİN İHTİYAÇLARI NE OLACAK?

Yılbaşında uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamalarında; engelli vatandaşlar ile 65 yaş ve üzeri ya da kronik rahatsızlıkları bulunan vatandaşların temel ihtiyaçlar Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından karşılanacak.

Kolluk birimleri ve Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından, daha önce valilere gönderilen talimatla tüm tedbirlerin alınmış olmasına rağmen yine de anlık olarak barınacak yeri olmadığı için sokakta yaşamak durumunda kalan vatandaşların barınma dahil her türlü temel ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik tedbirler alınacak.

SOKAK HAYVANLARINA ÖZEL ÖNLEM

81 ilde Valilikler ve kaymakamlıklar bünyesindeki Hayvan Besleme gruplarınca, gerek kış mevsimi gerekse sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle yiyecek bulmakta güçlük çeken sokak hayvanlarının beslenmesine yönelik ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde gerekli tedbirler alınacak.

TALİMAT VERİLDİ

Kısıtlamaların uygulanacağı yılbaşı öncesi, yılbaşı akşamı ve sonrasında COVID-19 tedbirleri, genel güvenlik ve asayiş uygulamaları, terör örgütlerinin faaliyetlerine yönelik tedbirler ile trafik tedbirlerine ilişkin alınması gereken önlemler belirlenerek vali ve kaymakamların koordinasyonunda başta kolluk kuvvetleri olmak üzere ilgili diğer birimler tarafından gerekli hazırlıkların yapılması konusunda talimatı verildiği belirtildi.

APART VE VİLLA KURNAZLIĞINA GEÇİT YOK

İçişleri Bakanlığı, yılbaşı yasakları genelgesinde konaklama tesislerinin içerisinde yer alan apart/villa tarzı yerlerde veya kiralık müstakil villalarda yılbaşı partilerinin/kutlamalarının organize edildiği ve bu yönde hazırlıkların yapıldığı yönündeki haberlere de değinildi.

Genelgede, salgınla mücadelede başta sağlık çalışanları olmak üzere, tüm kesimlerin büyük fedakarlıklar yaptığı, tüm bu gayret ve fedakarlıkları boşa düşürecek ve halk sağlığını tehlikeye atabilecek yılbaşı partilerinin toplum nezdinde kabul edilebilir bir durum olamadığına dikkat çekildi.

BAKKAL, MARKET VE FIRINLAR AÇIK OLACAK

Market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler sokağa çıkma yasağı boyunca 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacak.

Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri de yasak boyunca açık olacak işletmeler arasında yer aldı.

BARINACAK YERİ OLMAYANLAR

Kolluk birimleri ve Vefa Sosyal Destek grupları tarafından, daha önce valilere gönderilen talimatla tüm tedbirlerin alınmış olmasına rağmen yine de anlık olarak barınacak yeri olmaması nedeniyle sokakta yaşamak durumunda kalan vatandaşların mevsimsel etkiler de göz önünde bulundurularak barınma dahil her türlü temel ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik tedbirler alınacak.

TÜM AÇIK ALANLARDA ONLAR İÇİN ÇALIŞMA

Valilik/Kaymakamlıklar bünyesinde teşkil edilen Hayvan Besleme gruplarınca, gerek kış mevsimi gerekse sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle yiyecek bulmakta güçlük çeken/çekebilecek sokak hayvanlarının beslenmesine yönelik ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde gerekli tedbirler alınacak. Barınaklar ile orman, park, bahçe gibi sokak hayvanlarının doğal yaşam ortamlarına mama, yem, yiyecek bırakılmasına özen gösterilecek.

CEZA İŞLEMİ UYGULANACAK

İçişleri Bakanlığının ilgili birimleri, bağlı kuruluşları, valilikler/kaymakamlıklar, kolluk kuvvetleri ile diğer kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli planlamalar yapılacak ve uygulamada herhangi bir aksamaya meydan verilmeyecek.

 

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)