Gökdoğan, Göklere Yükseldi
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Trakya Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Simurg Roket takımı Gökdoğan ismini verdikleri roketini Teknofest roket yarışması kapsamında başarıyla fırlattı.

Teknofest orta irtifa roket yarışlarında yarışmacılar tarafından geliştirilen roketler uygunluk kontrolünden sonra atış onayı alıp rampadan roket tasarım kriterlerine göre 3000 metre irtifaya fırlatılır. Maksimum irtifada roket, burun tarafında bir ayrılma gerçekleştirir ve roket içerisinden 4kg ağırlığında bir görev yükü serbest olarak roketten ayrılır. Bu esnada ana gövdeyi yavaşlatmak için bir sürüklenme paraşüte de açılır. Sonrasında roket gövdesi tüm bileşenleri ile birbirlerine bağlı olarak alçalır. 600metre irtifada ikinci ayrılma gerçekleşir ve ana paraşüt açılarak roket güvenli bir şekilde yere iner. Roket ayrılma kararını kendi içerisinde bulunan uçuş bilgisayarı tarafında verilir. Uçuş bilgisayarında pozisyon, açı irtifa gibi bilgiler yer istasyonuna gönderilir. Aynı şekilde görev yükü içinde bir uçuş bilgisayarı vardır. Burada ise konum bilgisi yer istasyonuna gönderilir.

Gökdoğan roketi 5 Ağustos Roketsan Atış tesisleri tuz gölünde hakem kontrolüne sunulmuştur. Roketsan mühendislerinden oluşan 5 farklı hakem heyeti tarafından roket bileşenleri test ve analiz edilerek uçuşa uygunluk onayı almıştır. İncelenen bileşenler; yapısal tasarım, aerodinamik, göre yükü, kurtarma sistemleri (paraşüt ve ayrılma) ve aviyoniktir (uçuk bilgisayarı, yeden uçuş bilgisayarı, görev yükü kartı ve yer istasyon yazılımı).

6 Ağustos Cumartesi günü atış başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Uçuşta maksimum irtifa 2800 metre olup birinci ayrılma gerçekleştirilmiş görev yükü ve sürüklenme paraşütleri açılmıştır. Sonrasında roket yeri tespit edilerek roket kurtarılmıştır. Tasarımdan atışa ve atış sonraki sunulan rapora göre puanlama yapılarak derece belirlenecektir. Atışlar devam ettiği için puanlamanın ve kaç adet atış onayı alan roket olduğu ilerlenen bir tarihte açıklanması beklenmektedir. Roket bilgisi, roket tasarımı öğretmeyi amaçlayan bu yarışmada tüm bileşen özgün olarak öğrenciler tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. Roket ayrılma sistemleri için geliştirilen hibrid ayrılma sistemi (sıcak gaz tetikli, soğuk gaz ayrılma sistemi) özgünlük bakımında hakemlerin ilgisini çekmiştir.

Roket montaj aşamasında bizleri ziyaret ederek destekleyen Cumhurbaşkanlığı dijital dönüşüm ofisi başkanı Ali Talha Koç ve Roketsan genel müdürü Sayın Murat İkinci’ye teşekkür ederiz. Bizleri Aksaray’da ağırlayan Roketsan ve T3 vakfına ilgi, alaka ve misafirhane tavırlarından dolayı teşekkür ederiz.

Takım Üyeleri; Bengisu Şen, Tunahan İnal, Metehan Sivas, Erhan Turan Bilir, Samet Tohan, Alperen Yüksel, Deniz Bünyamin Matur, İrfan Duman, Mehmet Berk Şahin ve Baransel Rençber.

Öğrencilerimizi finale kalarak fırlatma başarı göstermelerinden dolayı kutlar iyi bir sıralama almalarını temenni ederim.

 

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri Gökdoğan, Göklere Yükseldi Gökdoğan, Göklere Yükseldi Gökdoğan, Göklere Yükseldi Gökdoğan, Göklere Yükseldi
Yorumlar (0)