Önlemek Söndürmekten Daha Kolay
Paylaş
Tweetle
Paylaş

TEMA Vakfı İpsala İlçe temsilcisi Figen Bozkurt, 9 Ağustos’ta başlatılan ‘Orman Yangınları Farkındalık Projesi ’hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

#DahaYanmadan çağrısıyla vatandaşlara, yetkililere ve kurumlara düşen görev ve sorumlukların olduğunu insan kaynaklı orman yangınları sebebiyle tahrip olan orman alanlarının oranı %99 olduğu ve dikkat çekmek amacıyla TEMA Vakfının ‘Orman Yangınları Farkındalık Projesi’ni başlattığını kaydetti.

Ormanlar; iklimi düzenleme, su üretimi, sel, çığ ve taşkınları önleme, kuraklık etkilerini azaltma işlevleri ve sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle, iklim kriziyle mücadele ve biyolojik çeşitliliğin korunması konularında anahtar role sahip. Bu bilinçle çalışmalarını yürüten TEMA Vakfı, başlattığı yeni proje ile geçmişte yaşanan yangınlardan dersler çıkarılmasını ve kamuoyunda orman yangınlarını önlemeye yönelik bilinç oluşturulmasını hedefliyor.

Bozkurt, “Türkiye tarihinin en büyük orman yangını felaketlerini oluşturan yangınlarda resmi verilere göre 133 bin hektar orman, 26 bin hektar tarım alanı yandı. 9 kişi ve milyonlarca canlı hayatını kaybetti. Türkiye doğası ve yangın bölgelerindeki yaşam ağır yara aldı” dedi.

Bununla birlikte, 2021 yılı yangınlarının çıkış nedeninin %87’sinin kasıt, ihmal, kaza ve sebebi bilinmeyen olarak tanımlanması ve yanan ormanların %99’unu tahrip etmesi, yangınlarda insan kaynaklı tahribin etkisinin de büyük olduğunu kanıtlıyor.

Bozkurt, ”Orman Yangınlarını Önlemek Söndürmekten Daha Kolay” ifadelerini kullandı.

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)