Enez-İpsala Elektrik Enerjisi İletim Hattı Projesi Halkın Görüşüne Açıldı
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından Enez-İpsala sınırları içerisinde yer alacak “154 kV İpsala-Enez Elektrik Enerjisi İletim Hattı Projesi” ile ilgili ÇED raporu 10 Ağustos 2022 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu.

“Rapor, halkın görüş ve önerilerine sunuldu”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde 17 Ağustos 2022 tarihinde yapılan duyuruda; “154 kV Enez-İpsala Elektrik Enerjisi İletim Hattı Projesi” ile ilgili inceleme değerlendirme süreciyle ilgili son şeklinin verildiği ifade edildi.

Nihai ÇED raporuna göre; halkın görüş ve önerilerini almak üzere ÇED Yönetmeliği'nin 14.Maddesi 1 no'lu bendi kapsamında Bakanlıkta ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde 10 takvim günü görüşe açıldı.

Yapılan paylaşımda; Bakanlığa/Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne iletilen görüşler projeyle ilgili karar alma sürecinde dikkate alınacağı, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na veya Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine müracaat edilebilecekleri söylendi.

Raporda; planlanan proje ile bölgenin enerji taleplerinin kesintisiz olarak karşılanması ve uzun vadede karşılaşılması muhtemel enerji darboğazının engellenmesinin amaçlandığı dile getirildi.

“92 adet direk inşa edilecek”

Tesis edilecek Elektrik Enerjisi İletim Hattı için hat güzergahı boyunca toplam 92 adet direğin inşa edilmesi planlanmaktadır.

Direklerin isabet ettiği alanlarda yoğun olmak üzere, güzergâhın sağından ve solundan 25 metre olmak üzere toplam 50 metre genişliğindeki koridorda inşaat çalışmaları sürdürülmesi planlanıyor.

Proje kapsamında, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından 154 kV, 1272 MCM ve toplam 30,047 km uzunluğunda Elektrik Enerjisi İletim Hattı’nın tesis ve işletilmesi planlanmaktadır. Proje güzergahı ve etki alanının tamamı Enez ve İpsala İlçeleri sınırları içerisinde yer alıyor.

“Proje bedeli, 16 milyon TL”                         

Tesis edilmesi ve işletilmesi planlanmakta olan hattın, proje ömrünün yaklaşık 30 yıl olarak öngörülüyor. En az 30 yıl ekonomik ömrü olan Elektrik Enerjisi İletim Hattı’nın taşıyacağı enerji yükünün ülke ekonomisine katkısı ve kurum tarafından tahsil edilecek hat kullanım bedeli ile ilk 10 yılda maliyetini çıkartacağı geriye kalan yıllarda ise kuruma kâr getireceği öngörülüyor. Yapılacak projenin bedelinin ise, 16 milyon TL olması öngörülüyor.

Öte yandan enerji iletim hattının inşaatında çalışacak 45 personelin çalıştırılmasının planlandığı ifade edildi. Projeye başlanılması durumunda, inşaat süresinin yaklaşık 12 ay olarak öngörülüyor.

(Haber: Deniz Çil-Gündemsaros)

 

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)

Çok Okunanlar