“Çeltik ve ayçiçeğinde iyi bir fiyat açıklanmalı”
Paylaş
Tweetle
Paylaş

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu yaptığı açıklamada; çeltik ve ayçiçeğinde iyi bir fiyatın açıklanmasını beklediklerini kaydetti.

“Ekiliş alanları geçen yıla göre, 250 bin dekar azaldı”

Bölgede yakın zaman içerisinde çeltik hasadının başlayacağını belirten Gaytancıoğlu“TMO tarafından herhangi bir fiyat açıklanmış değil. Buğdayda hasada birkaç gün kala fiyat açıklandıysa, çeltikte de, bugünlerde fiyatın açıklanması gerekiyor. Çünkü pirinçte temel bir gıda maddesidir. Biz, ithalatçı konumda olan bir ülkeyiz. Ekiliş alanlarımız geçen yıla göre, 250 bin dekar azaldı. Dolayısıyla, bizim üretimi garanti altına almamız lazım ve iyi bir fiyatla piyasayı rahatlatmamız lazım. Çeltik üreticisinin kullandığı su ve elektrik maliyetleri %200 oranında, gübre maliyetleri %500’ün üzerinde, akaryakıt %300’ün üzerinde, tarım ilaçları da, %300’ün üzerinde bir artış yaşanmış.” dedi.

“Orta taneli 18 TL, uzun taneli 20 TL olmalı”

TMO’nun iyi bir fiyatla piyasa girmesi gerektiğini ifade eden Okan Gaytancıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “TMO, üreticiyi rahatlatacak bir fiyatla ürününü satın alıp, Türkiye’nin ihtiyacına yetecek bir depolama yapmalı. Bizim istediğimiz, orta taneli ürünlerde 18 TL, uzun taneli ürünlerde 20 TL civarında bir fiyat olması gerekiyor. Üretici yeniden gübre ve mazot alacak, tarla hazırlığı yapacak. Bundan ötürü de iyi bir fiyat verilmeli.”

“16 TL ve üzerinde bir fiyat açıklanırsa üreteni rahatlatacaktır”

Gaytancıoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Ayçiçeği fiyatları halen açıklanmadı. Genel Başkanımız, Edirne’ye geldiğinde 16 TL ve 2 TL’de destek verilmesini dile getirdi. Bu söylemden sonra piyasalarda belli bir kıpırdanma olduğunu gördük. 10 TL seviyesinde olan ayçiçeği bugün 13-14 TL seviyesinde gezinmeye başladı. Zaman içerisinde fiyatın daha da, yükseleceğini düşünüyorum. Trakya Birlik yönetiminin hemen piyasaya çıkarak, 16 TL ve üzerinde bir fiyat açıklanırsa üreteni rahatlatacaktır. Üreticiyi rahatlatacak bir fiyat açıklanmalı.”

(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros )

 

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)