Uğur Mumcu İpsala'da Anıldı
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi İpsala İlçe Başkanlığının düzenlediği törende katledilen Araştırmacı Yazar Uğur Mumcu anıldı.

24 Ocak 1993 yılında evinin önünde aracına konulan bomba ile hayatını kaybeden Uğur Mumcu İpsala Belediye arkasındaki Uğur Mumcu parkında anıldı. Törene vatandaşlar ÇHP üyeleri ve İYİ Parti ilçe yönetimi katıldı.

Törende konuşan CHP ilçe başkanı Ahmet Uğraş Uybaş şunları söyledi:

"Ben Atatürkçüyüm,

Ben cumhuriyetçiyim,

Ben laikim,

Ben anti-emperyalistim.

Ben özgürlükçüyüm.

Ben Bağımsız Türkiye’den yanayım.

Ben insan hakları savunucusuyum.

Ben terörün karşısındayım.

Ben yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım.

Öyleyse, vurun, parçalayın!

Her parçamdan benim gibiler, beni aşacaklar çıkacaktır

Öncelikle, bugün Uğur Mumcu'yu anma törenimiz için buraya gelen sevgili ipsala halkına, bizi burada yalnız bırakmayan emektar gazetecelerimize, sivil toplum örgütlerine ve misafirlerimize çok teşekkür ediyorum.

Her yeni yıla merhaba dediğimiz bu ocak ayı maalesef ülkemiz için, demokrasi için gazetecilik ve aydınlanma için kara bir dönemdir. Bugün de, bu ayda katledilen diğer yazarlarımız Metin Göktepe gibi, Onat Kutlar Gibi, Hrant Dink gibi, 24 Ocak 1993 tarihi de katledilen araştırmacı gazeteci yazar Uğur Mumcu'yu kaybettiğimiz gündür.

Uğur Mumcu'yu 30 yıl önce bugün kaybetmiş olmamıza rağmen, bu cinayet 30 senedir aydınlatılamamış ve failleri hukukun önünde hesap vermemiştir. Bu utanç hala devleti yönetenlerin alnının karasıdır.

Uğur Mumcu yaşamı boyunca toplumu aydınlatmayı kendisine borç bilmiş, yazdıklarıyla hem bulunduğu dönemdeki hem de günümüzdeki kirli oyunları aydınlatma adına topluma ışık tutmuştur.

Öyle ki; bu ışıktan korkan ve karanlıklar ülkesi yönetmek isteyen güçler, hain bir bombalı saldırıyla kendisini katletmiştir. Uğur Mumcu maalesef, ülkemizde katledilen ve öldürülen ne ilk yazardır ne de son yazar. Mumcu yaşamı boyunca cesur, doğru bildiğini söylemekten sakınmayan ve kalemi gibi dik bir yazar olduğu için katledildi ama bugün burada bulunan sizlerin gözlerinde ve bugün tüm Türkiye'de düzenlenen anma etkinliklerine katılan yüzbinlerce, milyonlarca insanın gözünde görüyorum ki, Hiçbir katliam, hiçbir sürgün, hiçbir hapishane, bizi doğru bildiğimiz yoldan, demokrasi yolundan, özgürlük yolundan, cumhuriyet yolundan döndüremeyecektir.

İnsanın en temel hak ve özgürlüklerinden olan ifade özgürlüğü bugün de ülkemizde AKP iktidarınca sınırlandırılmak, sansürlenmek, kontrol altına alınmak istenmektedir. Eskiden öldürülerek susturulmak istenen gazeteciler bugün AKP iktidarınca tutuklanarak, cezaevlerine konularak susturulmak istenmektedir.

Bugün ülkemizde halen gazeteciler cezaevinde bulunmakta, 200'ü aşkın gazeteci ise ifade özgürlüğü kapsamında yargılanmaktadır ve bugün Türkiye, yapılan araştırmalara göre basın özgürlüğü kapsamında 180 ülke içerisinde 154. sıradadır. Bu bir utançtır.

30 . Adalet ve Demokrasi haftasında gerçekleri korkmadan konuştuğumuz, çocuklarımıza aydınlık yarınlar bırakabildiğimiz günler diliyorum.

Bu ülke korkusuzca onun gibi ‘Sakıncalı Piyade’ ler yetiştirmeye her şeye rağmen devam edecektir.

Uğurlar olsun sevgili Uğur Mumcu…

Hayatını adadığın özgürlük ve demokrasi mücadelesine katledilişinden 30 yıl sonra bugün dahi ışık tutuyorsun.

Seni her zaman saygı ve özlemle anacağız.

Ve senin adına gururla bakıyoruz dünyaya sayın MUMCU, yine haklılığının yıllar sonra ortaya çıkışının gururunu gıyabında yaşıyoruz, onlar beraber yürürken o yollarda, aynı menzile giden mermi benzetmeleri yaparken birileri kendilerine, okyanus ötesinden seçim zaferi bekleyip, okyanus ötelerine salya sümük teşekkürler ve minnetler gönderirken birileri sen korkusuzca fettullah gülen devleti ele geçirmeye çalışan bir teröristtir dedin ve bunları dediğin için katledildin. Haklılığını biliyoruz, unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız!!!!

Değerli konuklar bugün aynı zamanda Diyarbakır Emniyet Müdürü iken Demokrasi düşmanlarınca katledilen sayın Gaffar OKKAN ‘ın ve Sayın İsmail Cem'in de ölüm yıldönümü buradan her iki kıymetli devlet adamını da saygı ve minnet ile anıyoruz.

Tarih boyunca aydınlardan, aydınlatanlardan. Işığın gün yüzüne çıkaracağı karanlık işlerden, kapalı kapılar ardında yürütülen karanlık ilişkilerden beslenenler hep korkmuştur.

Çünkü korkar yarınlarımızı çalanlar. Çocuklarımızın, gençlerimizin geleceğini karartanlar.

Uğur Mumcu, onurla, dimdik, ödünsüzce sürdürdüğü yaşamı boyunca, kalemini kimsenin önünde eğmedi. Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşesinde daha çok demokrasi için, demokrasinin önündeki engelleri kaldırmak amacıyla aldığı tüm tehditlere rağmen yılmadan, korkmadan yazmaya devam etti. Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkelerinin yılmaz bir savunucusu olarak, Mustafa Kemal gibi, egemen güçlere karşı yaşamı boyunca mücadele etti.

Uğur Mumcu halkını aydınlatmak, halkını güzel ve özgür günlere götürmek istediği için katledildi. Bundan sonra bize düşen görev Uğur Mumcu ve Uğur Mumcu gibilerin bizleri daha aydınlık yarınlara götürmek adına, canları pahasına doğruları söylemekten vazgeçmeyen anlayışını yarınlara taşımaktır.

Yarınlar aydınlık olacak! Her şey çok güzel olacak.

Hepinize katılımınızdan ötürü çok teşekkür ediyorum. "

Konuşmanın ardından törene katılanlar Uğur Mumcu anıtına Karanfil bıraktı, fotoğraf çektirdi.

 

 

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri Uğur Mumcu İpsala'da Anıldı
Yorumlar (0)