“Barajlara Güvenip, Çeltik Ekimi Yapamayız”   
Paylaş
Tweetle
Paylaş

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada; bölgede yağışların olmaması ve kuraklığın yaşanması nedeniyle, ekim alanlarında kısıtlamaya gidilebileceğini belirterek, mart ayı sonunda, çeltik komisyonunun toplanıp, karar ver

“Yağışlar olmazsa, çeltikekimlerinde kısıtlamaya gidilebilir”

Bölgede yağışların olmaması nedeniyle, kuraklık yaşandığını belirten Balcılar, “Haftasonu yağışla ilgili beklenti vardı ama istenen yağışlar olmadı. Yağışlar olmazsa, çeltik ekimlerinde kısıtlamaya gidilebilir. Bu konuda mart ayının sonunda çeltik komisyonu olarak toplanıp, karar verilecek. Üreticilere göz göre göre, ekim yapın dersek ve kuraklıktan ötürü mağduriyet yaşanırsa, birde bunun vebali var. O yüzden bizde herkes gibi yağışların olması için dua ediyoruz. Yağış olmazsa, ekimler konusunda kısıtlamaya gidilmek zorunda kalınacaktır. Bu konuda, hep birlikte oturup karar vereceğiz.” dedi.

“Şahsi düşünceme göre; 40 bin-50 bindönüm alanda kısıtlama olabilir”

“Kısıtlama olabileceğinden bahsettiniz. Peki, bu kısıtlama ne kadar bir alanı kapsayabilir?” şeklindeki soruya cevap veren Sedat Balcılar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunu şimdiden söylemek erken olur. 3-4 sene öncede bu şekilde bir kriz yaşanmıştı. Su tüketiminin fazla olduğu bayır arazilerde ekimlerde kısıtlamaya gidildi. Ardından yağışlar başlayınca kısıtlama kaldırıldı ve ekim her yerde serbest bırakıldı. Bundan ötürü ay sonuna kadar sabretmemiz gerekiyor. Bölgemizde yaklaşık 210 bin dönüm alanda ekim gerçekleştiriliyor. Ciddi bir kuraklık yaşanırsa ve yağış olmazsa, benim şahsi düşünceme göre; 40 bin-50 bin dönüm alanda kısıtlama olabilir. Yağış olursa, her yerde çeltik ekimi gerçekleştirilir.”

“Üretici para harcayıp, karşılığındabir şey alamazsa batar”

Çeltik ekiminin maliyetli bir iş olduğunu hatırlatan Balcılar, “2023 yılında 1 dekar çeltiğin maliyeti, 11 bin-12 bin TL’ye dayanır. Üretici bu parayı harcayıp, karşılığında bir şey alamazsa batar. Ama üreticiye kısıtlamaya gidileceği söylenirse ve ayçiçeği, mısır, şeker pancarı ekimi yapmaya yönelebilir. Bayır arazilerde şimdiden bu ürünlere yönelen üreticilerimiz var. Üretici, ayçiçeği ekimi yapsa zararı minimuma iner. Ayçiçeğinin dekar maliyeti 1500 TL iken; çeltiğin maliyeti 11 bin 50 TL’dir. O yüzden kısıtlamanın ne kadar olacağını telaffuz edemiyorum.” dedi.

“Barajlara güvenip,çeltik ekimi yapamayız”

Bölgedeki barajların durumuyla ilgili konuşan Sedat Balcılar, şunları söyledi: “Biz, barajlara güvenip, çeltik ekimi yapamayız. Çünkü barajlardaki su bizlere yetmez. Barajlardaki su, bizim için imdat koludur. Baraj suyuyla çeltik ekimi yapmaya kalkarsak, oradan gelecek su bizlere yetmez. Çeltikler, 2-2.5 aylık olunca barajdan gelecek su bize sadece can suyu olur.”

“Herkes tarlasını bırakıp ceketinialıp eve gelmek zorunda kaldı”

“Bölgemizde, 1985-1990 yıllarında kuraklık yaşanmıştı. O günlerde neler yaşanmıştı?” şeklindeki soruya cevap veren Balcılar, sözlerini şöyle tamamladı: “O dönemde, Sultanköy Barajı ve Hamzadere Barajı yoktu. Meriç Nehri’nde su bitince, herkes tarlasını bırakıp ceketini alıp eve gelmek zorunda kaldı. Çok ciddi sıkıntılar yaşanmıştı. Benzer durumların yaşanmamasını temenni ediyorum. Ekim konusunda, komisyonun yanı sıra; sulama birliği başkanları davet edilecek ve geniş kapsamlı bir toplantı yapılarak, karar verilecek.”

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)