Türkiye Yüzyılın Seçimini Yaptı.
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy verme işlemi dün sabah saat 08.00’de başladı.

 

Saat 17.00'de son bulan süreçte 60 milyon 697 bin 843 seçmen, 191 binden fazla sandıkta oy kullandı.

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu.

Dün yurt içinde 60 milyon 697 bin 843 seçmen oy kullandı. Yurt içinde 4 milyon 904 bin 672 seçmen ilk kez oy verdi. Cezaevinde tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen sayısı ise 53 bin 172 olarak açıklandı.

OY VERME SAATLERİ

Türkiye genelinde saat 08.00 itibarıyla başlayan oy verme işlemleri, saat 17.00'de sona erdi. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullandı. Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanabildi.

İKİ AYRI OY PUSULASI AYNI ZARFA KONULDU

Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduğu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attı. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapıldı.

133 BİN SEÇMEN DİĞER İLLERE KAYITLARINI ALDIRDI

Depremden etkilenen seçmenler, adres kaydını nereye aldırırsa orada oy kullandı, oylar o seçim çevresi için sayıldı. Deprem bölgesinden yaklaşık 133 bin seçmen diğer illere kayıtlarını aldırdı. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabildi. Bu seçimde ayrıca ilk kez, kendileri için hazırlanan şablonla oy kullanacak görme engelliler için her sandığa şablon gönderdi.

CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN 3 ADAY YARIŞACAK

Cumhurbaşkanı seçimi pusulasında, kurayla belirlenen sıralamaya göre, Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan'ın adı yer aldı. Ancak adaylardan Muharrem İnce, 11 Mayıs'ta adaylıktan çekildiğini açıkladı. Pusulaların basımı ve dağıtımı tamamlandığı için İnce'nin adı pusulada yer almaya devam etti.

24 SİYASİ PARTİ, 151 BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİ ADAYI

  1. Dönem Parlamentosu'nu belirlemek üzere yapılacak Milletvekili Genel Seçimi'ne ise 24 siyasi parti ile Türkiye genelinde 151 bağımsız milletvekili adayı girdi.

5 AYRI İTTİFAK

Bazı siyasi partiler, "Cumhur", "Millet", "Ata", "Emek ve Özgürlük" ve "Sosyalist Güç Birliği" ittifakları adı altında 5 ayrı ittifakla seçime girdi. Bu kapsamda, AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, "Cumhur İttifakı" adıyla seçime katıldı. "Millet İttifakı"nı, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ile Demokrat Parti oluşturdu. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Türkiye İşçi Partisi (TİP), "Emek ve Özgürlük İttifakı" adı altına seçime girdi. Anayasa Mahkemesinde açılan kapatılması istemli davada süreç devam eden HDP de Yeşil Sol Parti listelerinden seçime katıldı. Zafer Partisi ve Adalet Partisi, "Ata" ittifakı adı altında, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Sol Parti ise "Sosyalist Güç Birliği İttifakı" adı altında seçime girdi.

SANDIKLAR HENÜZ AÇILMAMIŞTI

Gazetemiz baskıya girerken sandıklar henüz açılıp, oy sayma işlemine geçilmemişti. Seçim sonuçları ile ilgili bilgileri gelecek sayımızda sizlerle paylaşacağız.

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)