Darcan, “TMO Bir An Önce Fiyat Açıklamalıdır”
Paylaş
Tweetle
Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Yönetim Kurulu üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, “Önceliğimiz TMO’nun bir an önce devreye girerek fiyat açıklamasıdır. Bu güne kadar bekledik fakat TMO’dan bir açıklama gelmedi. Çiftçide yangın var. 40-50 derece s

Türkiye Ziraat Odaları Yönetim Kurulu üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, TMO ve Ekonomi Bakanlığına çağrıda bulundu.

Darcan, TMO’nun buğday alım fiyatının henüz açıklamamış olması ve daha da önemlisi Ekonomi bakanlığının gümrük vergilerinde yaptığı düşüşün buğday üreticisi açısından zamansız bir uygulama olduğunu ifade ederek konu ile ilgili gazetemize şu basın açıklamasını yaptı:

“Şuanda buğday üreticisi gerçekten çok zor durumda. Fiyatlar 0.75krş’a kadar düştü. 900-950 krş olan buğday fiyatları; ekonomi bakanlığının %130 olan Gümrük vergilerinin düşürmesi ile buğday üreticimiz sıkıntı yaşamaktadır.

Şuanda buğday üreticisi gerçekten zor durumda TMO bir an önce devreye girmeli. Gerçi emanet alımı yapıyor ama emanet alımda fiyat belli olmadığı için şuanda vatandaş temkinli. Özel sektör buğday fiyatlarını 75krş’a kadar düşürdü. İşte burada TMO’nun fiyat açıklayıp devreye girmesi özel sektöründe fiyatları biraz yukarı çekmesine neden olabilir. Birde şu konuda var; TMO’da randevu sistemi şuanda 2 ay dolu. Yani TMO fiyat açıklasa da biz bunun tüm çiftçiye yansıyacağını düşünmüyoruz.

Randevu sistemi dolu. Herkes malını gidip TMO’ya teslim edemeyecek. Ekonomi bakanlığının bir an önce gümrük referans fiyatlarını eski seviyelerine çekmesini bekliyoruz. Yaptığı bu yanlıştan geri adım atmasını istiyoruz. Yoksa sürdürülebilir tarımın şuanda imkânsız bir hal alacağı düşüncesini taşıyoruz. Önceliğimiz TMO’nun bir an önce devreye girerek fiyat açıklamasıdır. Bu güne kadar bekledik fakat TMO’dan bir açıklama gelmedi. Çiftçide yangın var. 40-50 derece sıcaklık altında vatandaşım tarlada buğday biçtirirken millet denizde geziyor, benim çiftçim tarlada selfi yapıyor.  Verimlerimiz çok kötü değil. Verimlerimiz iyi ama fiyatlarımız çok bozuk. Geçen yılın çok çok altında. Acilen bu kanayan yaraya bir çözüm bulunması gerekiyor. Ve de son olarak özellikle şunu söylemek istiyorum. Ekonomi bakanlığının biran önce bu gümrük vergilerini eski seviyelerine çekmeleri gerekmekte. Eğer böyle bir şey yapacaksa bu harman zamanında olacak bir iş değil. Bana göre bu resmen çiftçinin idam fermanını hazırlamaktır” diye konuştu. 

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)