LPG’li Araçlarda Yeni Dönem
Paylaş
Tweetle
Paylaş

TMMOB makina mühendisleri odası Edirne Şubesi LPG ‘li araçlarda kamusal denetim kalkması ile ilgili açıklamada bulundu.

TMMOB makina mühendisleri odası Edirne Şubesi yaptığı yazılı açıklamada: “LPG/CNG yakıt sistemi tadilatı yapılan araçlar, bilindiği üzere TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından kontrol edilerek montaj uygunluğu verilmekteydi. Dönüşüm firmalarının yaptığı LPG/CNG yakıt tadilatının eksikliklerini ve uygunsuzluklarını tespit etmek üzere odamız son kontrolü yaparak vatandaşın emniyet ve güvenliğini sağlamaktadır.

Ancak T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 24 Haziran 2017 tarih ve 30106 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yapılan değişikliklerle birlikte, ülkemizde yaygın olarak yapılan yakıt sistemi tadilatı uygulaması olan araçların LPG/CNG’ye dönüştürülmesi işlemi tümüyle denetimsiz hale getirilerek firmaların beyanına bağlanmıştır.

 Yönetmelikte yapılan bu değişiklik ile Odamızın kamusal denetim yetkisi tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Denetim ve kontrol, sektörde faaliyet gösteren ve giderek denetimsiz ve kontrolsüz bir şekilde faaliyet yürütecek olan firmaların inisiyatifine bırakılmaktadır. Bu uygulama ile ülkeye yasa dışı yollardan LPG KİT’i ve malzeme girişi ile standart dışı yerli üretim artacak, tekniğine uygun olmayan LPG araç dönüşümleri başlayacak, haksız rekabet koşulları artacak, yetkili mühendis istihdamı azalacak, sektörde disiplinsizlik, denetimsizlik ve kontrolsüzlük giderek artacaktır.

Kamusal denetimin tamamen Bakanlık eliyle ortadan kaldırıldığı bu durumda; araçların LPG/CNG’ ye ilk dönüşümüne ilişkin Montaj Tespit Raporu piyasada serbestçe düzenlenebildiğinden ve Gaz Sızdırmazlık Raporu uygulaması tamamen kaldırıldığında, standartlara uygun dönüşümü yapılmayan ve kontrol edilmeyen araçlar trafikte sorun yaratacak ve LPG/CNG kaynaklı kazalara sebebiyet vereceklerdir” denildi. Haber Merkezi

trakya+gazetesi ipsala trakyagazetesi trakya+haberleri ipsala+haber ipsala+haberleri ipsala+gazeteleri
Yorumlar (0)