İpsala Trak

Balcılar, kalitesiz çeltik için vatandaşı uyardı

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada; çeltik ürünüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bu içerik 20 Ocak 2018 15:21 tarihinde eklendi ve 1.046 kez okundu

“Bakanlığın dışarıdan ürün getirme konusundaki hesabı tutmadı”

31 Aralık 2017 tarihinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çeltikteki vergi oranlarında belli bir düşüş yaptığını hatırlatarak, sözlerine başlayan Balcılar, şunları söyledi: “Bakanlık çeltikteki yüzde 34 olan vergiyi yüzde 5’e, kabuğu olmuş olan pirinçteki yüzde 36 olan vergiyi yüzde 10’a, beyaz pirinçte yüzde 45 olan vergileri yüzde 15’e indirdi. Dolayısıyla, vergilerin inmesiyle, Türkiye’ye ürün girişi daha kolay oluyor. Tüccar, sanayici gümrüklerde az vergi ödediği içinde ürünü dışarıdan çok rahat getirebiliyor. Fakat, bakanlığın dışarıdan ürün getirme konusundaki hesabı tutmadı. 31 Aralık 2017 tarihinde Yunanistan ve Bulgaristan’daki Luna ve Ronaldo tipi çeltiklerin yerindeki ton fiyatı 470 Euro’ydu. Vergiler düştükten sonraki fiyat ise, 550 Euro’ya çıktı. Türk devletinin kasasına girmesi gereken 80 Euro’luk fark, Yunanistan ve Bulgaristan çiftçilerinin cebine giriyor.”

“Kalitesiz ürünlere dikkat…”

Sedat Balcılar, sözlerine şöyle devam etti: “Bölgemizde çeltik üretimi yapan çiftçimiz, Avrupa ve Amerika’dan gelen çeltiklerle her türlü mücadeleyi verebilir. Bu konuda, herhangi bir sıkıntımız yok. Gümrük vergileri, 1 Temmuz 2018 tarihine kadar düşürüldü. O tarihten sonra yine eski seviyesine çıkacak. Bizi harman döneminde etkileyeceğini düşünmüyorum. Fakat, bizi korkutan Çin’den ve Hindistan’dan gelen kalitesiz pirinçlerdir. Bu kalitesiz ürünler daha önce Türkiye’ye giriş yapmıştı. Bu kalitesiz ürünlerin ülkemize girişi 1,80 liradır. Vatandaşımızın, kendi sağlığı için bu kalitesiz ürünleri tüketmemesinde fayda var. Bu kalitesiz ürünler büyük market zincirlerinde satıldığını görüyoruz. Türkiye’ye bu kalitesiz ürünlerin girmemesi gerekiyor. Yetkililerde bu konuda gerekeni yapması gerekiyor.”

“Mağduriyetlerin yaşanmaması ve çeltik

üretiminin önünün açılması için Ankara’ya gidiyoruz”

Balcılar sözlerini şöyle tamamladı: “AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe’yle, Ankara’ya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı ziyaret edeceğiz. Geçen yıl çeltik tarımı için piyasada bulunan ilaçlar, yabancı otlara karşı mukavemet kazandı. Bundan ötürü de, piyasadaki ilaçlar yabancı otları öldürmüyor. Yabancı otları öldüremediğimiz içinde verim düşüyor. Avrupa’da kullanılan bir ilaç var ve bunun için gerekli izin alınamamıştı. Vatandaş bu ürünü getirtmek istediğinde, kaçak duruma düşmüş oluyor. Bu mağduriyetlerin yaşanmaması ve çeltik üretiminin önünün açılması için bakan yardımcımız ya da bakanımızla görüşeceğiz.”

(Deniz ÇİL)

 

DİĞER HABERLER

13.05.2024 15:37:58

Ata Toprağı Bisikletle Yola Çıktı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evin bahçesinden Samsun'a ulaştırılmak üzere alınan toprak Türkiye'ye ulaştı.

13.05.2024 15:37:05

Tekin,”İpsala ve Esetçe TOKİ’leri İhaleye Çıkacak”

31 Mart seçimlerinden sonra ilk Ankara ziyaretini gerçekleştiren AK Parti İpsala İlçe Başkanı Mahmut Tekin, İpsala’ya müjdeli haberlerle döndü.

13.05.2024 15:35:55

İlkdoğmuş, Bir Aylık Çalışmaları Özetledi.

AK Parti İpsala İl Genel Meclisi Üyesi Hakan İlkdoğmuş,1 ayda İpsala’nın köylerinde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

13.05.2024 15:34:55

Helal Olsun Enis!

İpsala Sultanköy Ortaokul öğrencisi Enis Engin, İpsala’da düzenlenen Akıl ve Zeka oyunları Reversi kategorisinde önce ilçe birincisi, sonra da il birincisi olarak Edirne’yi akıl ve zekâ oyunlarında temsil etme hakkını kazandı.

13.05.2024 15:34:21

Akıncı Beyi Sarıca Ali Dualarla Anıldı.

İpsala’nın Sarıcaali köyünde her yıl düzenlenen şükür duası bu yıl Sarıca Ali isimli Akıncıların pusuya düşürülerek şehit düştüğü Tekke Dere mevkiinde gerçekleştirildi.

10.05.2024 14:34:23

Sınır Kapıları Gurbetçiye Hazır

Edirne Valisi Yunus Sezer, Avrupa'da yaşayan gurbetçilerin, yaz tatillerini geçirmek üzere Türkiye'ye gelişleri öncesi kentteki tüm gümrük kapılarında gerekli tedbirlerin alınıp, hazırlıkların tamamlandığını söyledi… Vali Sezer, "Vatandaşlarımızın

10.05.2024 14:33:20

İpsala’ya Kadın Doğum Uzmanı Ataması Yapıldı

İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili ile İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, yaptıkları açıklamalarda önceki gün yapılan kura çekiminde İpsala Devlet Hastanesine Kadın Doğum Uzmanının atandığı müjdesini verdiler.

10.05.2024 14:32:48

Esetçe Beldesine Park, Köylere Konteyner.

AK Parti İpsala İlçe Başkanı Mahmut Tekin, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere gittikleri Ankara’dan köylere konteyner sözü aldıklarını söyledi.

10.05.2024 14:32:01

Kerman, Marmara Belediyeler Birliği Meclis Toplantısına katıldı.

İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman ve Yenikarpuzlu Belediye Başkanı Ahmet Köprü İstanbul 'da yapılan Marmara Belediyeler Birliği Meclis toplantısına katıldılar.

10.05.2024 14:31:28

Müftülükten Kurbanını Paylaş Kampanyası

İpsala Müftülüğü tarafından yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle “#KurbanınıPaylaş Kardeşinle Yakınlaş ”temalı kampanya başlatıldı.