Din Görevlileri ve Cumhuriyet.
Bu içerik 29 Ekim 2018 13:49 tarihinde eklendi ve 74.487 kez okundu

19 Mayıs 1919 da başlayan kurtuluş mücadelesi 29 Ekim 1923'te TÜRKİYE CUMHURİYETİ ile tamamlanmıştır.95. yılımız kutlu olsun. Milletimiz, Kurtuluş savaşında nice kahramanlar görmüştür. Kimisi Mehmet Fatma, kimisi onbaşı çavuştur. Kahraman olmak için makam değil, vatan millet sevgisi gerekir. Ve bu kahramanların içinde çok zikredilmese de Müftüler ve imamlar baştadırlar.

Mustafa Kemal Paşa Samsuna ilk çıktığında onu karşılayan kişi belediye meclis üyesi de olan Din görevlisi İmam Hacı Molladır. Samsun Mutasarrıfı (validen küçük Kaymakamdan büyük) hastayım diyerek gelmemiş, belediye başkanı da ortalıkta yok,  Çarşamba ilçesinde arazi işleri ile meşguldür. Havza ya geçen Atatürk'ü, Hacı Mustafa isimli bir imam karşılamıştır. Amasya'da Gazi Paşa'nın yaşadığı bir hadiseyi heyettekiler şöyle anlatırlar: "Amasya'ya indiğimizde Amasya Müftüsü Hacı Tevfik Efendi, Paşa'ya "Hoş geldin paşam" diyerek sarılmış ve ona "Gazamız mübarek olsun, emrinizdeyiz Paşam dediğinde, Atatürk'ün ve bütün heyetin gözlerini yaşartmıştır.  Amasya Protokolünde, din adamlarından özellikle de Amasya Müftüsü Hacı Tevfik Efendi'den övgüyle bahsedilmiştir. Kurtuluş mücadelesinde ilk karşı koyma hareketi, Yunanlıların İzmir'i işgal etmesiyle Denizli'de başlamıştır. Ünlü tarihçi Cemal Kutay bu mücadelede din adamlarından uzun uzun bahsetmiş ve buna kanıt olarak da Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi'yi göstermiştir. ."  Ahmet Hulusi Efendi, Şevki Efendi, Abdurrauf Efendi ve daha ismini sayamadığımız birçok din görevlisi, Millî Mücadelenin isimsiz kahramanlarıdır. Urfa’nın Şanlı, Antep’in Gazi, Maraş’ın Kahraman olmasında fitili ateşleyen hep din adamlarıdır. Çünkü din adamları vatanı sevmenin önemini Alemlerin Efendisinden öğrenmiştir. Onlar, vatan sevgisinin imanın bir parçası olduğunu çok iyi bilirler.

   Isparta'da Hafız İbrahim Efendi Demiralay, Afyon'da Hoca Şükrü Efendi Çelikalay adında, gönüllülerden oluşan iki alay kurmuşlardır. Bu iki din adamı, İsparta ve Afyon'da eşsiz bir direniş göstermişlerdir. Şükrü Hoca Ankara'ya gittiğinde Gazi Mustafa Kemal Paşa onu karşılayarak, "Nerde kaldın Şükrü Hocam, gözümüz yollarda kaldı." diyerek yanındakilere dönmüş, din adamlarının vatan mücadelesindeki hizmetlerini uzun uzun anlatmış ve bu hizmetlerin her türlü takdire şayan olduğunu belirtmiştir. İlk Mecliste 32 din görevlisi Milletvekili olarak bulunmuştur. Vekil sayısı 337 dir.

İzmir Valisi toplantı yapıp şehri yunana teslim edeceğini söylediğinde, İzmir Müftüsü Rahmetullah efendi “Vali Bey... Bu sakalım kanunla kazınabilir, ama bu alnıma işgalciyi selamlamanın kara lekesini sürerek Allah’ın huzuruna çıkamam." deyip, toplantıyı terk etmiş, işgal öncesi düzenlenen mitingte halka şöyle seslenmiştir: "Kardeşlerim... Ciğerlerinizde bir soluk nefes kaldıkça, damarlarınızda bir damla kan kaldıkça, vatanımızı düşmanlara teslim etmeyeceğinize Kur'an'a el basarak benimle birlikte yemin edin..."Ankara Müftüsü ve ilk Diyanet Reisi Rıfat Börekçi için ise sayfalar dolusu övgü vardır. Atatürk ün teklifi ve onayı ile Rıfat Börekçi ölene kadar Diyanet Reisliği ile taltif edilmiştir. Cumhuriyet tarihinde Devlet memurluğunda ilk ve tek uygulamadır. Diyanet İşleri eski Başkanımız Prof Dr. Ali Bardakoğlu: Din görevlilerine ATATÜRK kadar kimse değer vermedi, Diyanet İşleri Başkanı protokolde 3 numaraydı diyerek durumu özetlemiştir.

Son sözüm, Din Görevlilerini siyasi düşüncesinin tarafı yâda karşı tarafı görerek, göstererek küçültmeye kalkan çapsız siyasetçilere, doldurduğu makamın önemini idrak edemeyip, siyasete ve ticarete bulaşan meslektaşlarıma, son yıllarda fetö çetesinin özellikle sosyal medyada,  Diyaneti ve Başkanını itibarsızlaştırma kampanyasına destek olanlara, Din gönüllülerinin yanında olmayan cami cemaati ve dernek başkanlarına olsun. Din gönüllülerinin ilk tercihi bu güne kadar Vatan, Bayrak, Ezan, Din, Diyanet ve Millet olmuştur, Kıyamete kadar da böyle olacaktır. Fitne içimizden uzak olsun. Birliğimiz beraberliğimiz daim olsun. TÜRKİYE CUMHURİYETİ kıyamete kadar baki olsun. Bayramımız kutlu olsun. Milli ve dini bayramlar çok önemli…Haydi hep birlikte  bayram kutlamalarına….

Selam ve dua ile……                            Twitter Takip:  @ipsalafatihi

Kaynak:Milli Mücadelede Din Adamları—1—2--     Prof Dr Ali SARIKOYU

Din+Görevlileri+ve+Cumhuriyet.
Yorumlar (0)

Diğer Makaleleri

Fatih ŞAHİN

TARİH YAZMAK KANIMIZDA VAR..

26 Ağustos 2022 14:16 | Hit: 9.418

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları

Fatih ŞAHİN

Çanakkale’den Afrin’e…

19 Mart 2018 14:57 | Hit: 151.597

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları

Fatih ŞAHİN

HEY ÇOCUK! İSTİKLÂL BİR CADDE ADI DEĞİLDİR!

12 Mart 2018 09:03 | Hit: 57.244

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları

Fatih ŞAHİN

Kadın İnsandır, Biz İnsanoğlu..

09 Mart 2018 09:30 | Hit: 57.511

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları

Fatih ŞAHİN

Çocuklarımız Benden İzinsiz Bana Dokunamazsın Diyebilsin!

21 Şubat 2018 09:09 | Hit: 57.092

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları

Fatih ŞAHİN

Çocuklarımıza Ne Kadar Harçlık Verelim?

12 Şubat 2018 16:30 | Hit: 56.874

Fatih ŞAHİN Tüm Yazıları